Termékek

Gazdaságunkban megtalálhatóak az általunk nevelt állatok által előállított tej és tejtermékek. Az állatok az év nagy részében természetes környezetükben, legelőn vannak tartva. A tejet nyerstejként értékesítjük, a feleslegből pedig hagyományos módon feldolgozott tejtermékeket állítunk elő. A natúr túró és gomolyasajt mellett, házi termesztésű vegyszermentes fűzserekkel készült sajtokat is kínálunk.

Termelői nyerstej

A tej alapvető élelmiszerünk, mely megtalálható valamilyen formájában minden háztartásban. Kedvező élettani hatását számtalan esetben bizonyították már. A tej és a belőle készült tejtermékek főleg a fejlődő szervezet szempontjából döntő fontosságúak, de a későbbi életkorokban is kedvező hatással bírnak. A tejben rövid szénatom számú zsírsavak, fehérje, tejcukor, vitaminok, víz és ásványi sók – kalcium, foszfor, magnézium, cink, vas, fluor – találhatók. Napi két deciliter tej fedezi a napi ajánlott tápanyagszükséglet jelentős hányadát.

Az erős csontváz felépítéséhez és a csonttömeg fenntartásához a megfelelő mennyiségű kalcium és D-vitamin bevitele a fejlődő szervezet számára elengedhetetlen, hiszen a maximális csonttömeget fiatalkorban kell kialakítani. Kiegyensúlyozott táplálkozás esetén a kalciumszükséglet 75%-át a tej és tejtermékek fedezik. A tej kalciumtartalma csökkenti a fogzománc oldhatóságát is. A fejlődő szervezet fehérjeigénye még relatíve nagy, és fél liter tejben több fehérje van, mint két tojásban, s csaknem annyi, mint például 10 dekagramm marhahúsban. A fehérjék a szervezet legfontosabb építőanyagait, az aminosavakat szolgáltatják, a kórokozók elleni védelmet az immunfehérjék garantálják. A tej cukortartalma gyorsan hasznosítható energiát biztosít, a tejzsír pedig hozzájárul a tej tápértékéhez. A többféle vitamin és ásványi só a sejtszintű működés zavartalanságát biztosítja. És persze a tej víztartalma révén felelős a szervezet hidratálásáért.

A tej vérnyomáscsökkentő hatással is bír, ez annak köszönhető, hogy háromszor annyi kálium található benne, mint nátrium. Figyelemreméltó még szeléntartalma, amely ugyan nem túlzottan magas, de felszívódása majdnem tökéletes, így antioxidáns tulajdonsága sem elhanyagolható

Friss házi túró

A tehéntejben található fehérje, a kazein kicsapása és a tejsavó kicsurgatása után nyert fehérje dús tejtermék. A túró a magyar konyha egyik jellegzetes és alapvető tejterméke. Hagyományosan kézi technológiával készítjük.

Probiotikus natúr joghurt

Hőkezelt tejből, kultúra hozzáadásával készülő tejtermék. Íze kellemesen savanykás, krémes állagú.

Gomolya sajt

Hagyományosan készülő friss sajt, mely különleges formázással saját súlyánál fogva préselődik. Legfeljebb 3 hetes koráig adja igazi ízét. Magas víztartalmának köszönhetően ideális saláták készítéséhez. A megfelelően előkészített tejet 30-34 C°-on oltjuk, a keletkező alvadékot aprítjuk, hogy a savó távozni tudjon. Az alvadékot sajtruhába merve, azt felakasztva kicsepegtetjük. Készítünk natúr, illetve különböző ízesítéssel fűszerezett változatot is.