A forrás, amiből meríthettünk...

Új Magyarország Mikrovállalkozói Hitelprogram (2010)

Ennek keretén belül 7,5 millió Ft kedvezményes kamatozású hitelt vehettem fel a megkezdett építkezés befejezéséhez. A hitelt 2 éven belül sikeresen törlesztettem.

EMVA – Fiatal mezőgazdasági termelők induló támogatása (2011)

2009-ben az FVM által kiírt, az Európai Mezőgazdasági Vidékfejlesztési Alapból (EMVA) támogatott „Fiatal mezőgazdasági termelők induló támogatása” című jogcímen sikeresen pályáztam meg. Az elnyert pályázati összegből (40.000 Euro) lehetőségem nyílt az állattartó épületeket, karámokat, villanypásztort és egyéb állattartáshoz kapcsolódó eszközöket vásárolni. Ebből a keretből tudtam beállítani a kezdő állatállományt is, valamint használt, de jó állapotban lévő, 55 lóerős kistraktort és hozzá tartozó gépeket (kasza, rendsodró, eke, tajmaró, egytengelyes pótkocsi) vásárolhattam.

NFA – Állami földbérlet program (2012)

6 hektár saját földterület mellé szükségszerű volt a takarmánybázis biztonságos megoldása. Szerencsére a Somogy megyében első körben kiírt állami földbérlet pályázaton sikeresen indultunk egy gazdatársammal együtt, Polgár Jogi Társaságként. A 20 év időtartamra elnyert földbérlet egy Somogysárdon elterülő 36 hektáros legelő (ebből 20 hektár a saját és 16 hektár a gazdatársam által bérelve, de közösen működtetve). Ez a földterület nagyban megkönnyítette a fiatal gazda pályázatban vállalt üzemméret biztonságos, megvalósítását.

LEADER – Helyben készített termékek előállítását célzó komplex fejlesztések (2012)

A Helyi Vidékfejlesztési Stratégiák LEADER fejezetének végrehajtásához 2011-től nyújtandó támogatás keretén belül, a Helyben készített termékek előállítását célzó komplex fejlesztések jogcímen 65 % támogatásintenzitású pályázaton kisüzemi tejfeldolgozó gépek beszerzését nyertem el. A beruházás összértéke nettó 13.406.736,- Ft, amelyből a támogatás összege 8.714.378,- Ft. A beruházás önerőből és banki hitelből történő megvalósítása után a támogatási összeget 2014-ben sikeresen lehívhattam, amelyből a támogatás megelőlegező hitelt visszafizettem.

GAZDANet program (2012)

A GAZDANet programon belül egy HP PsoBook 4340s típusú hordozható számítógépet vásároltam nettó 140.658,- Ft értékben, amely összegnek 50 %-a volt a támogatás.

EGYEBEK

Őshonos állat programban való részvétel 1db Shagya arab kancával. Anyakecske „de minimis” támogatásban részvétel.

Darányi Terv
Darányi Terv
Darányi Terv