A gazdaság

Szenna község zártkerti részén, a falu szélén helyezkedik el a tanyaközpont. Jelenleg 6 ha egybefüggő saját területünk van, amelynek közepén áll a lakóházunk Az épület alsó szintjében történik a termékfeldolgozás két külön helységben.

Az állatokat igyekszünk minél természetszerűbben tartani, egész évben biztosított számukra a legelőt és a szabad mozgást. Könnyűszerkezetes, fából készült istállókban, mélyalmos rendszerben történik a teleltetés, de még ebben az időszakban is módjukban áll kijárni a legelőre. Jelenleg szarvasmarhát, kecskét, lovat és sertést tartunk, de reméljük, hamarosan kiegészül baromfi és nyúltartással is a vállalkozás.

Szántóföldi növénytermesztést nem folytatunk, de a jövőben tervek között szerepel saját szántóterület bérlése illetve vásárlása, ami lehetőséget adna a biotermeléshez szükséges teljes vertikum kiépítésére.

Az állatok takarmány igényét egy gazda társunkkal, barátunkkal együttműködve tudjuk biztosítani. Közösen bérlünk a Magyar Államtól egy 36 ha-os legelőt, amelyről a tömegtakarmány zömét előállítjuk, a nem kaszálható területeket, pedig legeltetjük. A jelentőseb gépmunkák is a gazdatársunk jóvoltából vannak biztosítva. Nekünk egy 55 lóerős kistraktorunk van, amellyel a tanya körüli munkákat el tudjuk végezni.

Gazdaságunkban megtalálhatóak az általunk nevelt állatok által előállított tej és tejtermékek.

Jelenleg fejőházi körülmények között, 10 tehenet fejünk. A friss házitejből probiotikus natúr joghurtot, túrót, illetve házi termesztésű vegyszermentes fűzserekkel készült lágy gomolyasajtokat, valamint érlelt kemény, félkemény sajtokat készítünk.

A tanyán nevelt állatokat a család minden tagja nagy becsben tartja, de az ősöktől átvett „gazda szellem” továbbadásának a lényege, hogy belássuk az általunk felnevelt állatokat egyszer le is kell vágni. Így az állatok húsából hagyományos recept alapján történik a feldolgozás a gazdaságban.

2009-ben elkezdődött az építkezés, mely jövendő otthonunk és a családi gazdaság felépítésére irányult. Közben ebben az esztendőben sikeres fiatal agrárvállalkozók induló támogatása pályázatot nyertem, így a gazdaság felépítésére gyorsabban lehetőségünk nyílt.